El Centre‎ > ‎

Localització

L’Institut Coster de la Torre es situa a la part nord de la comarca del Baix Penedès (d’aquí que el primer nom del nostre centre fos IES Baix Penedès Nord), dins del municipi de La Bisbal del Penedès. Està ubicat en un antic camp de futbol just al costat de la piscina municipal, molt a prop del centre urbà del poble de La Bisbal. 
El centre, a més, es troba a tocar d’un bon tros de vinyes, paisatge propi de la comarca, i que en arribar la primavera, dóna molta vida a l’institut ja que el verd dels edificis es confon amb el verd dels ceps quan brosten.
El centre ha adoptat el nom d’un petit turó que es situa molt a prop de l’institut. Aquest turó és el “coster de la torre”, nom molt emprat pels veïns i veïnes del municipi i que, finalment, serveix també per a anomenar el nostre centre d’una manera original i pròpia.
La primera referència escrita del poble de La Bisbal del Penedès es troba en el document número 432 del cartulari del monestir de Sant Cugat del Vallès de l’any 1011. En aquest document es parla del mot episcopal i es creu que seria el topònim que actualment es coneix com a Coster de la Torre. Sembla que el nom episcopal vindria a significar observatori, mirador o talaia. 
En aquest turó s’han trobat distintes restes arqueològiques ibèriques i es coneix la seva vinculació amb la presència àrab a la nostra zona.
Per tots aquests motius, el consell escolar del nostre institut, va aprovar el canvi de nominació del centre i adquirir el nom de Coster de la Torre que simbolitza, d’una manera clara, el nexe d’unió entre el poble que ens acull i el nostre institut.